Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija posjetili Uljaru Acinger

06/11/2017by dino0

Dan prije službenog početka Grand Gourmeta 2017, ekipa ŠKMER-a posjetila je uljaru Acinger u Podgori. Stigli su na preradu maslinu, a i prigodnu zakusku uz degustaciju ovogodišnjih i lanjskih djevičanskih ulja. ŠKMER-ova izaslanstvo u kojem su se našli kuharska legenda Stevo Karapandža i Iztok Legat, opaki međunarodni kulinarski sudac iz Slovenije, vrlo dobro se snašlo u kušaonici i pustošenju švedskog stola te izvrsno zabavilo s domaćinima iz Podgore. Dodajmo, uljaru je Darko Acinger, inače poduzetnik iz Ivanić Grada, kupio prije 11 godina, a tada nije puno znao o maslinarstvu. Danas o urodu, maslinama i uljima može držati predavanja.

” Jedan smo od većih prerađivača maslina u ovom području, a ono što je najvažnije ovdje stvaramo preko milijun eura nove vrijednosti pomoću ljudi koji prerađuju svoje plodove u našoj uljari. S obzirom na to da u ovaj kraj dolazi puno gostiju, većina ih ponese kao suvenir bočicu ulja” – istaknuo je Acinger.

Zanimljivo je da taj pogon u kojem se prerađuju urodi iz cijelog Podbiokovlja, istovremeno i komunalno poduzeće Podgora čistoća d.o.o., tako da djelatnici imaju dvojaka zaduženja što im, kako kaže Acinger, osigurava cjelogodišnju zaposlenost. Naime, Podgoru ljeti pohodi veliki broj turista, pa tako Acingerovi zaposlenici brinu o komunalnoj čistoći, a na jesen kako da se dobiju vrhunska ulja toga kraja.

Link na članak


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + twenty =